Kek Batik Guna Serbuk Koko

1 tin kecil susu pekat manis boleh kurangkan sedikit. Mentega sy guna Salted WestGold - merah susu manis cream cheese Tatura kuning susu tepung Fernleaf roti marie coklat MyBiscuit patah2kan sudu besar susu segar optional sudu besar kuaci hijau disangai 1-2 minit sudu besar almond slice disangai 1-2 minit Dapur Yusfarisyia.


Pin On Masakmasak

Masukkan biskut marie dan kacau sebati agak-agak dalam 5-7 minit.

Kek batik guna serbuk koko. Ada jugak yang guna coklat. Kacau cepat cepat untuk elakkan berketul. Itu yang warna merah dia tak menyerlah sangat.

Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dikeluarkan dan. 1 ketul 200g butter unsaltedsalted ½ cawan 153g susu pekat. 1 sudu kecil ekstrakesen vanila.

Kek Batik ni guna 3 bahan je. Loyang 4 segi saiz 7-8 ya. Seperti yang kita tahu resepi kek batik asasnya menggunakan biskut Marie dan serbuk milo.

Berbalik pada resipi kek batik biskut marie ni. Kek Batik Tiger. 34 susu tin pekat manis.

Masukkan pula milo dan serbuk koko. Kek Batik Coklat. Tapi nak sedap pilih seperti dalam pic ni jenama Morris.

Setelah itu lapikkan plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan daripada loyang nanti. Aku memang akan guna Buttercup dalam setiap adunan kek dan kuih sebab sedap. 2 pek 540-600g biskut marie.

Taburkan topping di atas cheese jika suka. Korang bayangkan lah acik Laura blaja buat kek batik ni dari housemate zaman blaja kat hostel. Resepi asal guna gula secawan dan telur tiga biji.

Masak dalam rice cooker je. 1 cawan 120g serbuk milo. Resepi Kek Batik Simple dan Sedap.

Kacau sebati biarkan kesemuanya sekata. Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti. Masak lama supaya biskut lebih lembut dan tak keras.

Kau tak salah baca tajuk tu. Sy guna loyang saiz 7 x 7 dan alas dengan plastik mudah nak keluarkan. Resepi Kek Batik cheese Indulgence.

Saya guna MAJERIN sahaja untuk buat Kek Batik niKenapa majerin butter kan lebih sedapYe betul butter lagi sedap kalau guna pure butter lagi sedapMemang itulah selalunya tanggapan kita taksub sangat butterpure butterSebagai penjual kek yang dah pencen saya tau tentang hal ituSaya guna majerin bukan kedekut butter ada jer butter dalam peti aisKek Batik merupakan kek. Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit. Kemudian terus masukkan susu pekat.

Potong kecil dahulu baru parut cheese ke atas kek batik. 200g milo peket paling kecil 25g serbuk koko botol kecil 1 peket 300g biskut marie apa2 brandsy guna munchys Bancuh milo and serbuk koko ngn air panasair sikit je. Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan padatkan.

Acik Laura ubah sikit dengan guna susu pekat dan guna telur 2 biji sahaja. 200gm millo boleh letak lebih sikit jika suka. Seterusnya masukkan milo serbuk koko dan air.

Untuk resipi yang pertama di sini kami tampilkan resipi kek batik biskut marie iaitu salah satu resipi kek batik yang paling asas. Resipi mat ambik dari blog kak ummi kuantan yang comel tu di sini. Sufie Adiela dari Masak Apa Hari Ni.

Sepenuhnya guna milo sahaja. Kacau cepat cepat untuk elakkan berketul. Tuang ke atas kek batik tadi ratakan.

Biskut meri secukupnya. Resepi ini tidak menggunakan susu pekat dan hanya menggunakan gula untuk memaniskan serbuk. 1 ketul buttercup 250mg 1 cawan susu pekat manis xnak manis boleh kurangkan 1 12 cawan air panas untuk bancuh milo.

Lapik plastik dalam loyang untuk memudahkan kek batik dikeluarkan nanti. 25 keping biskut Marie mana-mana jenama. Aah betul la tu.

Jadi kat sini aku bagi sukatan yang ngam-ngam je untuk buat kek ni so nanti senanglah kerja kan. 12 tin susu pekat manis. ½ cawan 50g serbuk koko.

Kemudian masukkan telur kacau dulu bagi rata dan masukkan air. Yela Milo kan mahal. Aku terlebih serbuk koko.

Masukkan pula milo dan serbuk koko. Bahan-bahan untuk topping coklat. Dulu aku selalu jer buat kek batik tapi dah lama tak buat.

½ cawan 118 ml air panas. Seterusnya masukkan milo serbuk koko dan air. Akhir sekali masukkan biskut.

Putarkan cream cheese dengan susu pekat sehingga kembang masukkan pula susu cair dan air lemon putar lagi sampai cheese menjadi gebu. Kek batik milo ini dibuat mengikut kreativiti pemilik resepi ini yang mana beliau menyatakan guna topping dengan Choc Ganache dan paling sedap sehingga terasa coklatnya. Resepi kek batik simple dan confirm jadi.

Kalau guna milo nanti texture kek batik tu jadi chewy. Kemudian terus masukkan susu pekat. Cara Penyediaan KEK BATIK.

Masak butter sampai cair masakkan kek batik guna api kecil sahaja. 12 sudu kecil esen vanila optional 1 12 cawan air kosong panas Antara bahan-bahan yang digunakan. Setelah cair masukkan susu mil0 sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur masukkan milo dan seterusnya serbuk koko.

Tapi seperti biasalah mat dah derhakakan sikit jangan tatau bukan apa mat buat 12 dari resipi asal dan guna bahan yang ada di rumah seperti pernah mat cerita dalam N3 lepas memasak ni perlukan kreativiti walaupun pada tahap minima lagi satu nak derhaka pun kena fikir. 6 sudu serbuk koko. Tuangkan ke atas kek batik dan sejukkan.

Kalau resipi yang banyak telur salutan kek batik. Masak butter sampai cair masakkan kek batik guna api kecil sahaja. 250gm buttermarjerin- hasue guna marjerin puterijadi kek tak mudah lembik.

Guna cheese butter atau planta kalau dibuat kek ni. Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali. Resepi Kek Batik Tanpa Telur Bahan-bahan.

Gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi. 5 sudu besar milo. Kemudian masukkan telur kacau dulu bagi rata dan masukkan air.

Makan sambil pejam mata Bahan- bahan kek batik 450g biskut marie patah2kan 250g butter 1 cawan milo 110g 34 cawan susu pekat manis190ml250g 12 cawan serbuk koko50g 12 cawan air masak60ml50g 1sk Esen vanila Bahan-bahan lapisan Cream Cheese 250gram cream cheese 150ml whipping cream Anchor 1 sudu. Kek batik boleh menjadi berketul jika campuran milo dan serbuk koko tidak dikacau dengan baik. 1 sudu besar serbuk koko.

Kacau sebati biarkan kesemuanya sekata. ½ sudu kecil garam kalau guna unsalted butter 1 biji telur. Resipi Kek Batik sejak dari zaman Che Nom sekolah ramai kawan dan saudara suka membuatnya.

Seterusnya masukkan milo serbuk koko dan air. Jom kita tengok bahan-bahan membuat resepi kek batik lembut special ni. Aku suka guna serbuk koko sebab lagi lembut.

Masukkan kek batik yang siap dimasak tadi ke dalam loyang dan padatkan. Nak best guna brand van houten. Cara Cara.

Bahan-bahan untuk kek batik. Resepi kek batik aku memang takde guna milo langsung. Kek Batik Susu Cheese.

Masukkan biskut marie dan kacau sebati anggaran dalam 5-7minit. 3 sudu makan serbuk koko. Seharusnya semasa pembuatan kek batik campurannya perlulah dikacau selalu tanpa henti dengan api yang kecil perlahan supaya semuanya menjadi sebati dengan baik.

Ada jugak yang tak guna serbuk koko. Kek batik adalah dessert yang sangat sesuai dihidangkan bila-bila masa pun. 1 cawan susu pekat manis taknak manis boleh kurangkan 1 12 cawan air untuk bancuh Milo.

Resepi Kek Batik Biskut Marie. Ada 2 jenis resipi kek batik iaitu menggunakan telur atau tanpa telur.


Pin On Recipes


Pin On Recipes


Pin On Masak


Pin Di I Love Cakes


Pin On Cooking


Pin On Kek Batik


LihatTutupKomentar